Головна » 2016 » Грудень » 7 » Місцева влада зможе утримувати школи, - Гройсман
16:55
Місцева влада зможе утримувати школи, - Гройсман

 Передача на місця повноважень щодо утримання закладів освіти та охорони здоров'я на 2017 рік стимулюватиме місцеву владу до енергоефективності та заощаджень. Про це під час виступу у парламенті сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«З усією відповідальністю як людина, яка розбирається у місцевому самоврядуванні, і людина, яка має відношення до створення децентралізації в країні у тому числі фінансової, я заявляю, що жодних втрат, жодних проблем у місцевих бюджетів немає і не буде», - наголосив Гройсман, коментуючи передачу на місця повноважень щодо фінансування на оплату комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я, загальноосвітніх навчальних закладів, оплату праці обслуговуючого персоналу та інші видатки з утримання цих закладів.

Також він зазначив, що держава забезпечить фінансування заробітної плати освітянам.

«Загалом у бюджеті на 2017 рік уряд передбачив 14,9 млрд грн дотації обласним та районним бюджетам на фінансування переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я обсягом для того, щоб допомогти невеликим районам, невеликим громадам та на підтримку слабких, тим, яким буде потрібна ця допомога», - підкреслив прем’єр-міністр.

За його словами, децентралізація складається з трьох частин: повноважень, фінансів і відповідальності.

«Якщо ми просто передамо кошти, то їх будуть просто витрачати на власний розсуд. Але коли ми передаємо кошти, фінансові інструменти і визначаємо завдання, тоді ці завдання влада починає виконувати», - зазначив прем'єр.

Він також повідомив, що за останні декілька років у результаті децентралізації місцеві бюджети в Україні щороку зростають. Зокрема, за 11 місяців 2016 року додаткові надходження до місцевих бюджетів сягнули 44 млрд грн.

«Кошти, що надійшли до місцевих бюджетів у результаті децентралізації, мають бути інвестовані в енергоефективність, розвиток місцевої інфраструктури, економіки та підвищення якості життя людей. Наше завдання, щоби кошти місцевих бюджетів, які сьогодні лежать на депозитах - а це десятки мільярдів по року - були інвестовані в енергоефективність, в інфраструктуру, в альтернативні джерела енергії, врешті-решт в умови, в яких перебувають сьогодні діти в школах, садочках і лікарнях», - заявив Гройсман.

Переглядів: 265 | Додав: kovpp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0